Tri najlepše pešpoti ob morju

Uredništvo Ringaraja.net | 26.3.2024

Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Portoroža, Pirana, Seče in Strunjana.

 

V času zaprtja mejnih prehodov v sosednje države je veliko slovenskih družin odkrilo, kako slabo poznamo Slovenijo in vse njene lepote. Da nam torej ni treba iti daleč po nepozaben družinski izlet

Tudi slovenska obala nam ponuja veliko skritih kotičkov in eden najlepših načinov za njihovo odkrivanje so prav dolgi sprehodi ob morju.

Tokrat bomo odkrivali tri najlepše pešpoti ob morju - piranske krožne pešpoti, na katerih se bomo lahko nadihali zdravega morskega zraka.

 

Izhodišče je v Portorožu

Piranske krožne pešpoti peljejo po slikovitih in razgibanih pokrajinah, ki ponujajo čudovite razglede na brezčasne soline, najvišji flišni klif na vzhodnem Jadranu, fotogeničen Mesečev zaliv in druge edinstvene pejsaže, s katerimi se ponaša destinacija Portorož & Piran.

Pešpoti, ki si idealne na družinske sprehode tudi z vozički, vodijo po gozdnih poteh, skozi srednjeveški Piran in Krajinski park Strunjan, po poti nekdanje ozkotirne železnice Parenzane, mimo fieških jezer in impozantnih skulptur Forma vive.

Izhodišče vseh treh poti je v Portorožu, nato pa se lahko odpravimo v smeri Pirana, Strunjana ali Seče. Vsak krog je mogoče prehoditi v dveh do treh urah, tako da so poti še posebej primerne za družine z otroki.

 

PREBERITE TUDI: Kako v hribe v skladu s koronapravili?

 

1) Piranska pešpot

Dolžina: 9 kilometrov
Čas sprehoda: 2 uri in 30 minut
 

Piranska pešpot, ki obkroži mesto Piran, vam bo to slovensko mesto predstavila v prav posebni luči. Pohod boste namreč pričeli med portoroškimi vrtovi, mimo katerih se boste povzpeli do Belega križa. Tam se vam bo odprl pogled vse do Trsta, ob lepem vremenu pa celo do Triglava.

Kratek spust vas bo pripeljal do dveh fieških jezer, nato pa boste pot nadaljevali pod klifom, tik ob morju. Pogled na znani obris cerkve sv. Jurija bo oznanil prihod v Piran in pot se bo zlila proti ozkim tlakovanim ulicam. Obšli boste romantični svetilnik na Punti in se po znani obmorski promenadi vrnili v Portorož.

Med potjo ne spreglejte ostankov cerkvice sv. Bernardina!

 

2) Strunjanska pešpot

Dolžina: 12 kilometrov
Čas sprehoda: 3 ure


Strunjanska pešpot
 

Strunjanska pešpot se prične s skrivnostnim predorom Valeta, skozi katerega je pred stotimi leti peljala ozkotirna železnica Parenzana. Kmalu se boste znašli sredi Krajinskega parka Strunjan, se povzpeli na rob najvišjega klifa vzhodnega Jadrana, kjer vam bo dih vzel razgled na Mesečev zaliv.

Pot vas bo nato peljala ob robu klifa skozi prikupen sredozemski gozdiček spet nazaj proti strunjanskim solinam. Trenutno je prehod čez soline zaradi vzdrževalnih del zaprt, zato se raje sprehodite po poti ob robu solin. Tudi od tu vam pogled na solna polja in piransko cerkev sv. Jurija v daljavi ne bo ušel.

Če le utegnete, si privoščite osvežitev v morju še preden nadaljujete pot mimo Pacuga v Fieso in se ponovno vrnete v živahen Portorož.

 

PREBERITE TUDI: Družinsko odkrivanje izvira reke Krupe

 

3) Seška pešpot

Dolžina: 7 kilometrov
Čas sprehoda: 2 uri


Seška pešpot  

Morje, soline in spokojnost - če se želite popolnoma odmakniti v nek drugi svet, potem je Seška pešpot prava izbira.

Iz središča Portoroža se boste povzpeli na nekoliko bolj odmaknjeno Senčno pot, ki vas bo pripeljala v Lucijo. Tam se bo pot pod senco dreves dvignila proti zelenemu polotoku Seča. Hodili boste med oljčnimi nasadi in uživali ob čudovitih razgledih na Sečoveljske soline, ene redkih, kjer se sol prideluje po več stoletij starem izročilu.

Kmalu vas bodo pozdravile edinstvene kamnite skulpture parka Forma viva, od koder si lahko ogledate Portorož še iz druge perspektive. Stopničke vas bodo pripeljale do starih lesenih plovil v seškem škveru.

Sprehod lahko popestrite z obiskom fitnesa na prostem, vrta kaktusov ali ribogojnice piranskih brancinov. Mimo lucijskega kampa vas bo pot znova pripeljala v Portorož.

 

Varne, urejene in dobro označene 

Vse tri pešpoti so varne, urejene in dobro označene. V pomoč pri orientaciji je postavljenih devet sistemskih tabel, na poteh pa boste srečali tudi manjše usmerjevalne table in si lahko pomagali tudi s talnimi markacijami.

Tukaj preverite, kako se lotiti družinskih izletov v naravo!

Zemljevid poti je na voljo v turističnih informativnih centrih v Portorožu in Piranu ter na spletni strani Portoroz.si.