Otroška imena: Najlepša kitajska imena

Helena Primic | 25.7.2021

Iščete kratko in posebno ime za novorojenčka? Preverite seznam 20 najlepših kitajskih imen za deklice in dečke, ki imajo tudi v slovenskem jeziku lahkotno izgovorjavo.

 

Čeprav se okolica morda zmrduje, da se afnate z otrokovim imenom, je na koncu vendarle pravica staršev, da svojemu novorojenčku izberejo ime. 

Če iščete kratko in posebno ime, preverite spodnji seznam najlepših kitajskih imen za deklice in dečke, ki smo ga sestavili iz kitajskih imen, ki imajo tudi v slovenskem jeziku lahkotno izgovorjavo.   

Če lahko potujemo po vsem svetu, zakaj tudi pri izbiri imena ne bi izbirali iz bogastva imen celega sveta?

 

Najlepša kitajska imena za deklice:

1) An. To nežno kitajsko ime simbolizira mirnost in umirjenost. Na Kitajskem ga uporabljajo kot ime in priimek, pa tudi za dečke.

2) Fa. To kratko kitajsko ime pomeni poslati ali preseči, zato je odlična izbira za vse tiste posebne otroke, za katere starši že ob rojstvu začutijo, da bodo presegli družinske vzorce in omejitve. 

3) Hai. Hai je tudi ime ene od kitajskih rek, sicer pa to ime v kitajščini simbolizira tisto/tistega, ki prihaja iz morja. Vsekakor odlična izbira za vse male morske deklice! 

4) Ju. To čudovito ime za deklico v kitajščini pomeni marjetica, po nekaterih starih zapisih pa tudi "tista, ki je velika".

5) Lei. Kitajski izvor tega imena nas pripelje do besede "gromka", torej glasna in udarna. Idealen izbor za vse novorojenčice, ki so že v trebuščku igrive in divje

 

PREBERITE TUDI: To so najbolj redka otroška imena

 

6) Liling. Gre za pogosto kitajsko ime, po katerem je imenovano tudi eno od kitajskih mest. Ime Liling v kitajščini pomeni "zvok belega jasmina". Kakšno čudovito sporočilo!

7) Lin. To kitajsko ime se uporablja tako za deklice kot dečke, v svojem kitajskem izvoru pa pomeni tisto/tistega, ki prihaja iz gozda. Vsekakor idealna izbira za bodočo gozdno deklico

8) Mei. Na Kitajskem se Mei uporablja tako za ime kot priimek, pomeni pa "čudovita".

9) Ši. Kitajsko ime Shi ali poslovenjeno Ši v kitajščini pomeni "resnicoljubna". Kitajska beseda shi pomeni tudi pesem ali poezija. Kakšna čudovita kombinacija za resnicoljubno in ustvarjalno novorojenčico!

10) Tai. Ime Tai je zelo priljubljeno ime ne le na Kitajskem, temveč tudi v Burmi, Laosu, na Tajskem, v Indiji in Vietnamu. Njegov izvor izvira iz besede prostran, sicer pa to ime nosita tudi gora in jezero na Kitajskem. Primerno je tako za deklice kot dečke.   

   

PREBERITE TUDI:  Najbolj srčkana imena za deklice

 

Najlepša kitajska imena za dečke:

1) Bo. Ime Bo v kitajščini pomeni tistega, ki je kot val, sicer pa bi lahko izviralo tudi iz starega nordijskega jezika.  

2) Fai. To kitajsko ime v kitajščini pomeni začetek. Kakšna čudovita simbolika začetka novega življenja, novega življenjskega obdobja, nove Zemlje in novega sveta!

3) Han. Ime Han v kitajščini pomeni deželo, uporablja pa se tako za dečke kot deklice ter tako kot ime kot priimek.

4) Huan. Izvor imena Huan izvira iz besede srečen. Na Kitajskem lahko srečamo deželo in reko s tem imenom, v preteklosti pa tudi poglavarja Duke Huana. 

5) Jun. To kitajsko ime se na Kitajskem uporablja tako za dečke kot deklice, pomeni pa "biti resnicoljuben". 

 

PREBERITE TUDI:  9 romantičnih imen za nežne fantke 

 

6) Kuo. To manj znano kitajsko ime v kitajščini simbolizira prostranost in brezmejnost.  

7) Lan. Ime Lan izvira iz Kitajske, kjer pomeni orhideja. Na Kitajskem se uporablja bolj za deklice, v Vietnamu pa tako kot pri nas za dečke. 

8) Li. To ime je bolj znano med ljubitelji borilnih veščin, kar je povsem logično, če vemo, da ime Li v kitajščini pomeni biti močan. 

9) Lian. V kitajščini ime Lian pomeni ljubko in čudovito vrbo, v uporabi pa je tako za dečke kot deklice.

10) Ru. Ime Ru v kitajščini pomeni učenca, zato je idealno ime za otroka, ki rad raziskuje in se uči - o svetu, življenju in smislu življenja.