Otrok bi moral biti na prostem 4 do 6 ur VSAK DAN

Helena Primic | 15.2.2024

Po tem ko se otroci v naravi najprej "izgubijo" v zmedenosti, nato pa v svoji domišljiji in čudenju, se zaradi številnih naravnih stimulacij kmalu začnejo zelo hitro razvijati.

 

Strokovnjaki za otrokov razvoj opozarjajo, da so sodobni otroci vse manj in premalo na prostem.

Čas, ki ga otrok vsak dan preživi v naravi, je namreč najboljša protiutež pastem sodobnega načina življenja, hkrati pa odličen pomočnik pri otrokovem zdravju in čustvenem imunskem sistemu ter razvoju in zdravem odraščanju.

Koliko časa pa bi otrok moral biti na prostem vsak dan oziroma na leto?

 

So otroci premalo v naravi?

Če bi sledili učenjem klasične angleške učiteljice in reformerke Charlotte Mason, ki je živela na prelomu 20. stoletja, bi otrok moral vsak dan preživeti na prostem od štiri do šest ur.

Če smo iskreni, je danes takšnih otrok - še posebej med šolarji - zelo malo. Že če je otrok vsak dan v naravi eno uro, se starši počutimo kot popolni zmagovalci. Štiri ure na prostem v enem dnevu nam družinam morda uspe uresničiti recimo dva- do trikrat na teden, pa še to le v toplih mesecih, ko smo večinoma več zunaj.

Aktualne raziskave kažejo, da sodoben ameriški otrok dobi le štiri do sedem minut(!) igre na prostem na dan! To pomeni, da je povprečen otrok v ZDA zunaj le okrog pol ure na teden. Je pri nas res kaj drugače, sploh ko gre za najstnike, ki potrebujejo čas na prostem prav tako kot majhni otroci?

 

PREBERITE TUDI: Družinsko povezovanje z naravnimi elementi

 

Otroci se zaradi igre v naravi hitreje razvijajo

Kaj pa se zgodi, če nasvet Masonove vzamemo resno? Kot poroča mama Ginny Yurich, ena izmed avtorjev spletne strani 1000hoursoutside (Tisoč ur zunaj), ki se trudijo biti vsako leto tisoč ur na prostem, se zgodijo pomembne spremembe. Tako pri starših kot otrocih. 

Otroci, ki so lahko tako dolgo oziroma več ur na prostem (brez, da bi jih priganjali in gledali na uro), se po navadi v naravi najprej "izgubijo". Izgubijo se v zmedenosti, nato v svoji domišljiji in čudenju. In potem se nenadoma začnejo zelo hitro razvijati, za kar je verjetno "kriva" narava s številnimi čutnimi stimulacijami, ki jih ponuja.

 

PREBERITE TUDI: Kaj reči otroku namesto PAZi in PREVIDNO?

 

Priporočila Masonove potrjuje tudi znanost

To, kar je glede zdravega otrokovega razvoja otroka ugotovila že Masonova, so sto let kasneje potrdili tudi številni znanstveniki.

Tudi Angela J. Hanscom, avtorica knjige V ravnovesju in bosonogi: Kako nestrukturirana igra na prostem ustvarja močne, samozavestne in sposobne otroke ( In Balanced and Barefoot: How Unrestricted Outdoor Play Makes for Strong, Confident and Capable Children) je v omenjeni knjigi zapisala, da bi otroci vseh starosti morali vsak dan na prostem preživeti vsaj tri ure.

Te tri ure je vsekakor lažje izvesti kot štiri ali celo šest ur na dan, ki jih v sodobnem tempu družine niti ne vemo, kam bi jih stlačili v otrokov in družinski urnik poleg šole, domačih nalog, obšolskih dejavnosti in gospodinjskih opravil.

 

PREBERITE TUDI: Ideje za igre v gozdu

 

Ste za izziv 1000 ur na prostem na leto?

Če upoštevamo, da so sodobni otroci pred koronačasom pred ekrani v povprečju preživeli okrog 1.200 ur na leto (to je več kot tri ure na dan!) in je tega pasivnega preživljanja prostega časa pred sodobno tehnologijo sedaj še več, je to vsekakor dovoljšen izziv, da družine sprejmemo zdravo družinsko zavezo.

In se morda pridružimo družinam iz vsega sveta, ki so se odločile, da bodo njihovi otroci (in starši!) v naravi oziroma na prostem preživeli tisoč ur na leto. To pomeni le slabe tri ure na dan!

V teh treh urah na dan oziroma 21 urah na teden - ki si jih lahko razdelite tako, da je več ur med vikendom in manj med tednom, če vam je to lažje - boste otroku podarili nabolj zdrave temelje za zdrav in hitrejši razvoj na vseh področjih otrokovega razvoja. Ko namreč otroci dobijo dovolj časa na prostem, njihova telesa intuitivno iščejo dražljaje v naravi, ki jih potrebujejo za zdravo rast in razvoj.