Kako si lahko pomagamo, če imamo diastazo?

Uredništvo Ringaraja.net | 9.11.2022

Diastaza se pojavi pri kar 2/3 vseh nosečnic v zadnjem trimesečju, ni pa rezervirana samo za nosečnice. Kako si lahko pomagamo in ali jo je mogoče s preventivnimi ukrepi preprečiti?

 

Diastaza pomeni razmak med trebušnimi mišicami. Največkrat se pojavi med nosečnostjo, ni pa »rezervirana« zgolj za nosečnice. Pojavi se lahko pri dojenčkih, tudi pri moških ni izključena. Velikokrat je prisotna pri profesionalnih športnikih ali pri osebah z močno povečanim trebušnim obsegom.


Diastaza v nosečnosti

Pojavi se pri kar 2/3 vseh nosečnic v zadnjem trimesečju.

Med nosečnostjo zaradi rasti ploda in posledično trebuha pride do razmika notranjih trebušnih mišic. Razmakne se trebušna mišica, ki poteka od prsnice do sramne kosti.


Kako preverimo, ali imamo diastazo?

»Največkrat diastazo lahko opazimo, ko vstanemo iz kavča, postelje. Takrat se v primeru diastaze po sredini trebušne stene pojavi greben oz. izbočenje. To nakazuje diastazo,« pojasnjuje Anja Gantar Filiplič, diplomirana fizioterapevtka.

»Diastazo izmerimo tako, da v položaju leže na hrbtu s pokrčenimi koleni, dvignemo glavo od podlage in tipamo po sredini trebušne stene, od žličke do sramnice. Iščemo notranje robove mišice rectus abdominis (poznano kot six pack) in z debelino prstov ocenimo razmik med levo in desno stranjo mišice. V kolikor je razmik širši od dveh prstov, govorimo o diastazi.«


PREBERITE TUDI: VIDEO: 10-minutni trening za mamico po porodu - vadba in raztezanje


Kako si pomagamo?

Diastaza se pojavi pri kar kar 2/3 vseh nosečnic v zadnjem trimesečju. Če ugotovimo, da je diastaza prisotna, si lahko pomagamo z različnimi vajami, najboljše pa je, da se obrnemo na strokovnjaka (fizioterapevta), ki se s tem področjem ukvarja.

»Potreben je individualen pregled za oceno stanja in iz tega sledijo ukrepi in vaje, ki vodijo k individualnim ciljem. Obravnava diastaze lahko vključuje od učenja optimalne mehanike gibanja (dvigovanje, uleganje v posteljo ...), dihalnih vaj, učenja aktivacije globokih mišic trupa, do postopne krepitve trebušnih mišic,« pove Anja Gantar Filiplič.

V zgodnjem obdobju po porodu je nujen predvsem počitek, in pazljivost, ko se uležemo ali vstanemo iz postelje – to vedno počnemo preko boka. Prav tako je pomembno, da se prepreči zaprtje. »Po porodu pri velikih diastazah lahko uporabimo tudi trebušni pas, vendar je priporočljivo, da se za to odločimo skupaj s fizioterapevtko. Po prvem pregledu pri ginekologu po porodu pa se svetuje fizioterapevtska obravnava,« pojasni fizioterapevtka Anja Gantar Filiplič.


PREBERITE TUDI: 5 mitov o vadbi v nosečnosti


Kaj lahko naredimo same in kdaj potrebujemo strokovno pomoč?

»Vsekakor je strokovna pomoč dobrodošla že od začetka, saj s pregledom lahko razjasnimo marsikatero skrb, ki jo ima ženska po porodu. Če pa izvajajmo določene vaje, ki naj bi pomagale pri diastazi, mi pa vsaj minimalnega napredka ne opazimo v 6 - 8 tednih, je bolje če se obrnemo na fizioterapevtko. Prav tako v primeru pojava bolečin v področju hrbtenice ali medenice, neprijetnega občutka teže v medeničnem dnu ali nehotenem uhajanju,« pove Anja Gantar Filiplič.


Ali lahko mamice kaj naredimo že med samo nosečnostjo ali pred njo, da do diastaze ne pride?

Raziskave kažejo, da je razmik trebušnih mišic prisoten pri vseh nosečnicah v zadnjem trimesečju. To je povsem normalen pojav, ki omogoča prostor za rast dojenčka. Razmik je odvisen od številnih dejavnikov – od genetike vezivnega tkiva, do teže in velikosti dojenčka. Zato ukrepov, ki bi preprečili prekomeren razmik, ni.

»Lahko pa imamo s pravilno vadbo boljši nadzor nad trebušnimi mišicami in s tem boljše zavedanje ter optimalnejšo uporabo trebušne stene,« pojasni fizioterapevtka Anja Gantar Filiplič.


PREBERITE TUDI: Miti in resnica o diastazi rektusa