Kaj vse lahko počnem v nosečnosti?

Nosečnica in gibanje

Petra Mauer | 24.1.2010

V času neštetih možnosti zna nosečnica poskrbeti zase in za svojega otroka ne le z branjem priporočene literature, pač pa tudi z veliko bolj alternativnimi zadevami.

 

Dandanes imajo bodoče mamice na izbiro skorajda neskončno veliko možnosti, s katerimi lahko prispevajo h kakovostnejši pripravi na porod in starševstvo. V času neštetih možnosti zna nosečnica poskrbeti zase in za svojega otroka ne le z branjem priporočene literature, pač pa tudi z veliko bolj alternativnimi zadevami. V Združenju Štorklja se tega zavedajo, zato so pripravili tečaje in predavanja, ki bodo zagotovo navdušili tudi vas!

ŠTORKLJA SE PREDSTAVI

Pred devetimi leti je bila ustanovljena organizacija, poimenovana Združenje Štorklja. Deluje neprofitno, v njej pa sodeluje široka paleta strokovnjakov, ki skupaj uresničujejo zastavljene cilje. Ti so posvečeni predvsem bodočim staršem ali tistim, ki so se pravkar znašli v vlogi očeta in mame. V delavnicah ali tečajih boste izvedeli več o spočetju, porodu in dojenju, načrtovanju sistema skrbi za nosečnico, ustvarjanju pogojev za porod, ki bodo prilagojeni mamici in novorojenčku ter bolj prijazni, dobili boste tudi informacije o razvoju in širitvi različnih možnosti poroda, se seznanili s spoštovanjem pravic do odločanja o lastnem telesu, z varstvom zasebnosti, soudeleženostjo moških pri nosečnosti, porodu in starševstvu skupaj s partnerico in še bi lahko naštevali. V ta namen organizirajo veliko delavnic; obišče jih lahko vsakdo, ki ga to zanima. Seveda pa imajo na voljo tudi nemalo dejavnosti, s katerimi si noseča mamica lahko popestri vsakdan, se ob tem zdravo razgiba in izve kaj novega. Ponujamo vam le nekaj predlogov, med katerimi lahko izbirate. Vse, kar potrebujete, so čas, volja in udobna oblačila. V večini primerov ne potrebujete niti obuval!

IZDELOVANJE MAVČNEGA ODLITKA NOSEČNIŠKIH TREBUŠČKOV

Vsaka ženska se z veseljem spominja lepih trenutkov nosečnosti, ko je z rokami pogladila svoj nosečniški trebušček. V delavnici boste lahko ta občutek ohranili z izdelavo tridimenzionalnega mavčnega odlitka nosečniškega trebuščka. Iz odlitka lahko izdelate različne okrasne predmete, npr. stenski okrasek, stoječo svetilko, reliefno sliko, lahko ga pobarvate ali okrasite. Zagotovo zanimivo in zabavno!

TREBUŠNI PLES ZA NOSEČNICE

Ples je ustvarjalno izražanje občutkov, razpoloženj in povezovanje z našo notranjostjo. Skozi spoznavanje in krepitev lastnega telesa pri gibanju pomagamo otroku pri zdravem razvoju. V Štorklji bi rekli, da je trebuh sedež naše moči. Trebušni ples namreč poudarja modrost, da vse izvira iz trebuščka – stvarjenje, ustvarjalnost, občutki, otroci … Ob trebušnem plesu bodo bodoče mamice uživale, ob tem pa bosta potekala celostna priprava na porod in zavestno spremljanje razvoja novega bitja ter lastnega telesa, ki se spreminja. To se dogaja na čutni ravni in s tem je doživetje nekaj posebnega za vsako žensko. Prek izbranih vaj boste bolje spoznali lastno telo, poskusili udomačiti podivjane hormone, se sprostili, ublažili zateglost mišic zaradi dodatne teže. Pri trebušnem plesu v nosečnosti nežno masirate še nerojeno dete, krepite telesi, utrjujete medenične vezi, trenirate postavitev medenice, da deluje proti bolečinam v križu. Ob vsem tem pa boste uživali v družbi ostalih žensk in se sprostili! Ves čas bo z vami Edita Čerče, ki jo ples spremlja že od nekdaj. »Ples je zame,« pravi, od vseh pa ji najbolj ustreza prav orientalski. S povezovanjem izbranih vaj prenaša svoje znanje, ki si ga je z leti pridobila pri nas in v tujini.
AEROBIKA

Celostna priprava na porod z elementi aerobne vadbe poteka pod strokovnim vodstvom Petre Mihalek Novak, ki je zdravnica, inštruktorica aerobike in mamica treh otrok. Skupaj z njo nosečnice vadijo na velikih gimnastičnih žogah in na blazinah. Ta priprava sicer vsebuje elemente aerobne vadbe, vendar je v nasprotju s klasično aerobiko, ki poteka v prepolnih dvoranah z glasno glasbo, intimnejša vadba v majhnih skupinah, kjer je velika pozornost posvečena osebni obravnavi nosečnice. Na vadbi se udeleženke naučijo tudi globoke sprostitve za porod, vizualizacije za lepši in varnejši porod ter tehnik in položajev, ki lajšajo porodne bolečine in prilagajajo porod ritmu porodnice.

SPROSTITEV Z JOGO IN METODO FALDENKREIS

Umetnost sprostitve je najpomembnejša veščina za zdrav in čustveno zadovoljujoč porod. Na sprostitvenih vajah za nosečnice se po začetnem sproščanju posvečajo vajam, ki nosečnicam omogočijo sproščeno in zdravo preživljanje nosečnosti ter jih telesno in psihično pripravijo, da lahko porod nato poteka čim laže ter v skladu z njihovimi individualnimi potrebami in željami. Prijetna vadba vključuje elemente joge in tudi metode feldenkreis, ki jo je razvil dr. Moshe Feldenkreis, fizik, inženir, znanstvenik in inštruktor juda. Trdil je, da naša telesa potrebujejo temeljito prevzgojo. Da smo si zagotovili biološko in socialno preživetje, smo v svojem otroštvu skozi osebno izkustvo privzeli določene vzorce obnašanja in gibanja. Te navade so globoko zakoreninjene v našem živčnem sistemu in pogosto postanejo nefunkcionalne in neuporabne. Končni rezultat vrste neprimernih, celo travmatičnih gibalnih in čustvenih izkušenj so moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica. Vadba je prilagojena nosečnicam od prvega do zadnjega meseca nosečnosti, poteka pod strokovnim vodstvom Beti Lukič, njeni rezultati pa so osupljivi. Izboljšajo se drža, gibljivost, koordinacija in samopodoba, popustijo napetosti v mišicah, zmanjšajo se tudi bolečine.

MASAŽA ZA NOSEČNICE IN MAMICE

Za nosečnice in mamice je v Štorklji na voljo tudi masaža. Štorkljina masaža je nekaj posebnega, saj je zaradi kombinacije različnih zvrsti masaž zelo učinkovita in optimalno prilagojena vsaki posameznici, njenim potrebam in željam. Izberete lahko med naslednjimi vrstami masaže:
– Štorkljina masaža je kombinacija masažnih tehnik, ki odpravlja psihofizične posledice tipičnih obremenitev nosečnic in mamic.
– Švedska masaža je klasična sprostilna masaža, ki poskrbi za boljšo prekrvavitev in gibljivost, odpravlja bolečine v mišicah ter zagotavlja temeljito psihično in fizično sprostitev.
– Tui-na je masaža, ki se je razvijala v okviru kitajske tradicionalne medicine v terapevtske namene. S kombinacijo masažnih prijemov in pritiskov na akupresurne točke masaža odpravlja blokade v pretoku  življenjske energije či. Deluje sprostilno in poživljajoče.
– Aromaterapija – pri njej so osnovna masažna olja dopolnjena z eteričnimi olji, ki s svojim vonjem poudarijo čutno izkušnjo masaže. Nosilna in eterična olja so popolnoma naravna in ekološko neoporečno pridelana, namešana pa v blagodejno mešanico, ki je lahko prilagojena vsaki ženski posebej glede na tip psihosomatskih težav, ki jih želi odpraviti.
– Polinezijska masaža je nežna, ritmična masaža, ki kot valovi predrami tako telo kot čustva, jih pretipa, pregnete in poboža.
– Masaža z vročimi kamni – učinki klasične masaže na telo so dopolnjeni še z delovanjem vročih kamnov, ki strateško razporejeni po hrbtu poskrbijo za globinsko sproščanje. Duša se lahko prizemlji in umiri.

MEDITACIJE

Meditacije za nosečnice vas bodo popeljale do največjih globin, ki jih skupaj gradita in odkrivata mamica in prihajajoče bitje. Našli boste odgovore na vsa vprašanja in odstranili tančice z dvomov in strahov, ki se morda v vsakdanjem življenju spletajo okoli bodoče skupne poti. Irena Čuber, diplomirana zdravilka, prva Slovenka, ki je diplomirala na svetovno znani in priznani šoli zdravilstva Barbare Ann Brennan, bo ves čas z vami.

NAUČITE SE MASAŽE STOPAL

Stopalo je odraz človeka kot celote. Prepredeno je z živčnimi končiči, ki vodijo po vsem telesu. Vsak delček stopala je povezan z določenim delom telesa, poleg tega so na podplatih točke, neposredno povezane z žlezami z notranjim izločanjem, s posameznimi mišicami, živci, pa tudi energetskimi centri. S tem ko masiramo stopala, tako delujemo na prav vse, kar nas gradi. Masaža stopal je pri otrocih najučinkovitejša, kadar jo izvajajo njihovi najbližji: mama, oče, dedek, babica … Učinki so odlični. Masaža izboljša otrokov imunski sistem, stimulira krvni in limfni pretok, s tem pa poveča izločanje strupov iz organizma, raztaplja blokade na energetskih nivojih in krepi vse organe, uravnoteži kakršnakoli neravnovesja v organizmu ter umirja čustva in um. Predavanja in tudi tečaj vodi Mojca Malek, refleksoterapevtka in barvna terapevtka, popotnica, raziskovalka, mati, strastna ustvarjalka in umetnica.

ZVOČNA KOPEL

Nosečnice in mlade mamice bo obisk zvočne kopeli zagotovo navdušil! Tako se imenuje zato, ker se nam ob poslušanju gonga, ki rojeva vedno nove tone, ki polnijo prostor, zdi, da se kopamo v zvoku, podobno kot bi se kopali v vodi. Vendar gre zvok tudi skozi nas in ljudje to občutijo. To je tako, kot da bi prejemali čudovito masažo zunaj in znotraj telesa, obenem pa se zavest razširi in človek zaznava veliko več kot v vsakodnevnem življenju. Kvalitetna 20-minutna kopel z gongom lahko spočije človeka tako kot dober, zdrav osemurni spanec. Bitje srca in zvoki, ki so nas spremljali v maternici, so podobni zvoku gonga. Zvok planetarnih gongov, ki pojejo na Zemlji že 6.000 let, vzvalovi vsako celico našega bitja in globoko sprošča, ob tem pa se okrepijo živci in imunski sistem. Planetarni gongi so uglašeni na frekvence planetov našega sončnega sistema. Neposredno delujejo na določene čakre, organe, funkcije naših teles, prav tako ima vsak od njih specifično delovanje na čustveni, mentalni, duhovni in življenjski aspekt. Mesečev gong vibrira s spolno čakro, s frekvenco ženskih reproduktivnih organov, in izjemno blagodejno deluje na vse, kar je z njimi povezano. Je čudovit za čas nosečnosti in poporodnega obdobja. Pomaga razvijati samozaupanje, vzdržljivost in dobro počutje. Zemeljski gong pa vibrira s srčno čakro, poje ton vibracije Zemlje; sočutja, sprejemanja, ljubezni, izpolnjenosti. Zvočna kopel traja uro in pol. »Kar nekaj evropskih psihologov, zdravnikov, kirurgov pri svojem delu uspešno uporablja holistični zvok gongov in tibetanskih pojočih skled. Tudi v Sloveniji širimo zvočno terapijo v zavode za otroke s posebnimi potrebami ter v toplice in wellness centre, v tujini pa je to priznana metoda tako v psihiatričnih ustanovah kot v bolnišnicah in rehabilitacijskih centrih,« nam je povedala Mojca Malek.

ZVOK MATERE

»Pesem matere – otroku najlepša simfonija« je delavnica, posvečena povezovanju nosečnice s še nerojenim otrokom s pomočjo njenega glasu. S pomočjo glasu lahko sproščamo svoje telo, vplivamo na fiziološke procese v telesu, izražamo čustva, prav tako lahko z glasom zavestno komuniciramo z otrokom, ki je v maternici, in pripomoremo k njegovemu optimalnemu razvoju. Voditeljica delavnice je Mojca Malek.

IZBERITE, KAR VAM USTREZA

V času nosečnosti se vsaka ženska zave, da daje življenje še nerojenemu otroku, ki raste in se razvija v njej. To spoznanje jo vodi v nova, senzitivna občutenja lastnega telesa in sprejemanje sprememb, ki se dogajajo v njej. To je razmeroma kratek čas v življenju ženske, ko ima priložnost doživljati enkratna občutja, če si le vzame čas zase in za otroka, ki prihaja. V teh vrsticah lahko najdete način, s katerim boste poglobili vez s prihajajočim članom vaše družine.