Ajurvedski napotki za zdravo jesen

Helena Primic | 21.9.2020

Jesen je suha, lahka, hladna, vetrovna, ostra in prazna. Vse te lastnosti so predvsem izziv za došo vata, ki jo lahko vržejo iz ravnovesja, zato so ajurvedska vodila za jesen usmerjena predvsem v pomiritev vate. Kako to storiti, preverite v članku!

 

Kako si še lahko pomagamo na povsem naraven način okrepiti imunski sistem, da bomo to jesen pričakali zares zdravi? Preverili smo, kakšna so ajurvedska vodila glede prehrane, spanja, gibanja in drugih aktivnosti, ki so po načelih ajurvede najbolj optimalni v jesenskem času.

 

PREBERITE TUDI: Jesenske igre za vso družino

 

Vstajajte okrog pete ure

Jesen je suha, lahka, hladna, vetrovna, ostra in prazna. Vse te lastnosti so predvsem izziv za došo vata, ki jo lahko vržejo iz ravnovesja, zato so ajurvedska vodila za jesen usmerjena predvsem v pomiritev vate.

Vato boste najlažje pomirili tako, da se v jesenskih mesecih vstajate zgodaj zjutraj, okrog pete ure, ko je zrak miren in ptice še niso vstale. Tako boste jutranji mir in tišino lažje nosili v sebi vse do večera. 

 

Posebne jogijske asane in jutranja pranayama

Dobre jogijske asane za jesen so lotosov položaj, priklon naprej in nazaj, sedenje na petah, hrbtenični zasuk, kamela, kobra, krava in mačka. Stoja na glavi in sveča sta priporočljivi le, če ju izvajate zmerno.

Tudi v jesenskem času je dobro izvajati pozdrav soncu, vendar le najmanj dvanajstkrat in največ tolikokrat, kolikor imate let. Po jogi je dobro izvesti nežno izmenično pranayamo (izmenično dihanje skozi levo in desno nosnico).

 

PREBERITE TUDI: Imunska priprava na jesen - Pomoč zelišč

 

Sezamovo olje in tople barve

Vsako jutro pred tuširanjem ali kopeljo v telo od glave do peta natrite nekaj kapljic toplega sezamovega olja. Sezamovo olje je namreč težko olje, ki greje in pomaga uravnovesiti vato. Potem si privoščite topel tuš in pustite nekaj olja na koži.

Na splošno je pomembno, da se jeseni oblečete tako, da vam je toplo, tako zunaj kot znotraj. Da torej nimate mrzlih dlani in stopal. Pri izbiri oblačil so dobre naslednje barve: rdeča, rumena in oranžna, pa tudi bela.

 

Čim manj solat in raje več juh ter enolončnic

Hrana, ki jo ajurveda še posebej priporoča v jesenskih mesecih je ovseno meso, riževa krema, pšenična krema, tapioka ali katera druga žitarica, ki pomirja vato. Tortilje, čapati, riž basmati, mung dal kičeri in kuhana zelenjava so dobre jedi za kosilo in večerjo.

Po ajurvedi jeseni solate niso najbolj idealen obrok. So pa zato priporočljive kašaste juhe in raguji, kjer je dobro uporabljati ghi. 

 

PREBERITE TUDI: Kako narediti domači ghi?

 

Po večerji ne pijte pravega čaja ali črne kave, raje si pripravite zeliščni čaj iz kumine, koriandra in janeža ali cimeta, ingverja in nageljnovih žbic.

Posebno opozorilo: Po ajurvedi jesen ni primeren čas za post, saj povzroči preveč lahkosti in praznine, kar še dodatno vznemirja vato.

 

V posteljo najkasneje ob deseti uri zvečer

Za pomiritev vate je koristen tudi kratek popoldanski spanec, zato si ga jeseni privoščite brez slabe vesti. Pa četudi traja le deset minut. Ajurveda sicer v jesenskih mesecih priporoča, da se zvečer odpravimo v posteljo najkasneje ob desetih zvečer. 

Da boste lažje zaspali, lahko še posebej jeseni pred spanjem spijete kozarec toplega mleka, ki pomaga doseči globok in naraven spanec. Mleku lahko dodate tudi ščepec ingverja in kardamoma ter manjši ščepec muškatnega oreščka. Ta zelišča namreč grejejo in mehčajo telo ter pomagajo pri prebavi in sprostitvi.

Jeseni se izogibajte hrupu in preveč glasni glasbi, hitri vožnji in pretirani spolni dejavnosti, priporoča ajurveda. Izogibajte se tudi prepihu in hladnim vetrovom ter vsemu, kar je "preveč", torej vsakemu pretiravanju.