5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji

Helena Primic | 13.2.2024

Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, in jo je zato vedno treba jemati resno. Opozarja lahko namreč na stanja, ki so lahko tudi vzrok za težave z zanositvijo.

 

Med ovulacijo - ko se jajčece sprosti iz enega od jajčnikov - nekatere ženske čutijo posebno vrsto bolečine, tako imenovano ovulacijsko bolečino.

Preverili smo, kako dolgo traja ta manj znana bolečina ter kateri so simptomi in vzroki ovulacijske bolečine.

 

Simptomi ovulacijske bolečine

Ženske ovulacijsko bolečino običajno opisujejo kot nenaden krč, ostro bolečino ali občutek pritiska v spodnjem delu trebuha, ki se pojavi v istem času menstrualnega ciklusa in po navadi le ob enem jajčniku - tistem, ki je aktiven tisti mesec.


Ta bolečina je lahko tudi akutna in zelo boleča (kot bi te nekdo zabodel v jajčnik), tako da se pojavi tudi potreba po sredstvih proti bolečini. Če ob ovulacijski bolečini ne morete normalno opravljati vsakodnevnih opravil, je to vsekakor alarmanten znak, da čim prej obiščete ginekologa ali dežurnega zdravnika, še posebej, če traja več kot tri dni.


Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, in jo je zato vedno treba jemati resno. Opozarja lahko namreč na stanja, ki so lahko tudi vzrok za težave z zanositvijo in neplodnost.

 

PREBERITE TUDI: Vgnezditev ali splav?

 

Traja lahko od nekaj minut do dva dni

Pri večini žensk, ki trpijo za ovulacijsko bolečino, ta traja okrog šest do 12 ur, lahko pa gre le za nekajminutno nelagodje ali celo bolečine, ki trajajo tudi do dva dni.

Če ovulacijsko bolečino čutite več kot dva, obvezno obiščite svojega ginekologa ali celo dežurnega zdravnika, še posebej, če jo spremljajo tudi drugi neobičajni simptomi.

Vsekakor ovulacijske bolečine ne jemljite zlahka in skupaj z ginekologom raziščite morebitne vzroke, ki povzročajo to bolečino.

 

PREBERITE TUDI: 7 nenavadnih dejstev o spermi

 

5 najpogostejših vzrokov ovulacijske bolečine

Boleča ovulacija je v večini primerov opozorilo, da ima ženska določene zdravstvene težave, ki jih je potrebno raziskati. Preverili smo, kateri so tisti najpogostejši vzroki, ki povzročajo to bolečino.


1) Cista/e na jajčniku/ih

 Ovulacijska bolečina je zelo pogost znak ciste oziroma cist na jajčniku/ih. Prav med ovulacijo lahko namreč cista nastane ali celo poči. Ženske s policističnimi jajčniki, ki so znak hormonskega neravnovesja, pogosto med ovulacijo doživljajo močne bolečine.

Glede na to, da je hormonsko neravnovesje največkrat povezano z inzulinsko rezistenco, si lahko pomagate s posebno dieto brez sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov, ki povzročajo največja nihanja krvnega sladkorja.


2) Endometrioza

 Glede na to, da je endometrioza vnetna bolezen, ki vpliva na jajčnike, je seveda možen krivec za ovulacijsko bolečino. Pri tem ne pozabite, da so pri endometriozi poleg ovulacijske bolečine običajni tudi drugi simptomi (bolečina med spolnim odnosom, glavoboli, zaprtje, vrtoglavica ...), nekatere ženske pa trpijo za endometriozo povsem brez simptomov oziroma asimptomatsko. 

Če vas torej muči ovulacijska bolečina in imate tudi težave z zanositvijo, je vsekakor dobro izključiti tudi endometriozo.

 

PREBERITE TUDI: Želita zanositi? NE počnita tega!

 

3. Zarastline ali zlepljeno tkivo zaradi predhodnih operacij

 Če ste imeli carski rez, operacijo slepiča ali kakšno drugo operacijo v trebušni votlini, so zarastline in zlepljeno tkivo običajna posledica.

Žal pa so lahko te spremembe po operacijah krive za ovulacijsko bolečino, če je bil operiran organ ali del telesa blizu jajčnika, ki je izgubil svojo naravno mobilnost in vas tako zateguje vsakič, ko ovulira. 


4. Bakterijsko vnetje zaradi operativnih posegov

 Med porodom, operacijo ali skozi kateter lahko v vagino zaide bakterija, ki povzroči ginekološko vnetje, tudi vnetje jajčnika. Ovulacijska bolečina je tako lahko znak vnetja, ki ga je treba zdraviti z antibiotikom, zato ob ovulacijski bolečini nikar le ne zamahnite z roko. 


5. Bakterije in drugi povzročilci vnetij, ki se prenašajo s spolnim odnosom

Res je, za ovulacijsko bolečino je lahko kriv tudi spolni odnos. Med spolnim odnosom lahko namreč pride do prenosa različnih bakterij in drugih mikroorganizmov, ki povzročajo vnetja in tudi težave z zanositvijo

Kot na primer klamidija, ki lahko povzroči vaginalno vnetje in vnetje jajčnikov, ki se lahko zaradi klamidije tudi zamašijo, kar povzroča ovulacijsko bolečino.