Recept: Zelenjavna lazanja

Uredništvo Ringaraja.net | 8.1.2024

Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost recept, s katerim boste v peko lazanje lahko vključili tudi otroške kuharske pomočnike.

 

Ta jed je polna zelenjave - pečene v kosih, da jo vidimo, in gladko obdelane v omaki. Največja prednost zelenjavne lazanje pa je, da lahko po želji dodajate ali odvzemate zelenjavo, ki jo ima otrok najraje ali je ne mara.

Čeprav je sestavin veliko, je v resnici priprava lazanje zelo preprosta. Še posebej, če boste imeli otroške kuharske pomočnike, ki bodo rezali in sekljali zelenjavo ter skrbeli za pravi vrstni red plasti lazanje. 


Potrebujete:

Za testo in zelenjavo:

8 do 9 listov testa za lazanjo

2 srednje veliki bučki

2 rdeči papriki

1 veliko čebulo (lahko jo zamenjate s porom ali izpustite)

nekaj žlic olivnega olja

40 g naribanega parmezana

sol in poper (po želji)

 

Za paradižnikovo omako:

800 g sesekljanega paradižnika

1 srednje velik korenček

1 steblo zelene

1 veliko čebulo

1/2 pora

1 strok česna

1 žlico olivnega olja

2 žlici paradižnikove mezge

2 žlici mezge iz posušenega paradižnika

2 žlički balzamičnega kisa

1 žlico sladkorja

sol in poper

 

Za sirovo omako:

40 g masla

40 g mehke moke

600 ml mleka (ali rastlinskega napitka)

60 g naribanega zbrinca

60 g naribanega grojerja

85 g maskarponeja ali kisle smetane

30 g naribanega parmezana

1/4 žličke dižonske gorčice

1 ščepec muškatnega oreščka

sol in poper

 

Priprava:

1) Najprej narežite zelenjavo na približno enako velike kose, da se bodo lahko enakomerno spekli, nato segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Narezane bučke, papriko, čebulo, 2 žlici olivnega olja, sol in poper previdno premešajte ter položite v pekač. Pekač pokrijte s folijo in zelenjavo pecite 30 minut, nato folijo odstranite in pecite še dodatnih 20 minut, da se zelenjava zmehča in ob robovih nekoliko zapeče. Nato zelenjavo vzemite iz pečice in jo pustite, da se nekoliko ohladi. 

 

2) Sedaj se lotite priprave paradižnikove omake. Najprej seseklajte čebulo, na tenko narežite por, nastrgajte korenček in na tenko narežite steblo zelene. Nato segrejte olje in na njem pražite zelenjavo, da se nekoliko zmehča, ter dodajte še strt strok česna in pražite še kakšno minuto. Dodajte še sesekljan paradižnik iz pločevinke, kis, sladkor, obe mezgi, sol in poper, nato paradižnikovo omako zavrite in počasi kuhajte 30 minut, da se zgosti. Omako odstavite iz ognja, počakajte, da se nekoliko ohladi, nato jo z mešalnikom zmešajte do gladkega.

 

3) Za sirovo omako razpustite maslo in primešajte moko. Omako odstavite iz ognja in z metlico postopoma vmešajte mleko, da ne nastanejo grudice. Kozico pristavite nazaj na zmeren ogenj, mešajte in kuhajte tako dolgo, dokler se omaka ne zgosti. Nato kozico ponovno odstavite ter primešajte še zbrinc in grojer, da se razpustita. Dodajte še muškatni orešček, gorčico, maskarpone in večino parmezana ter po želji sirovo omako tudi posolite in popoprajte.

 

4) Sedaj, ko imate vse pripravljeno, lahko začnete s sestavljanjem zelenjavne lazanje. Najprej naoljite pekač in na dno zlijte tretjino sirove omake. Na omako previdno položite eno plast testa za lazanjo, jo prekrijte s pečeno zelenjavo in jo prekrijte s polovico paradižnikove omake ter zalijte z drugo tretjino sirove omake. Nato ponovno položite plast testa za lazanjo, jo prekrijte z zelenjavo in paradižnikovo omako ter prelijte z zadnjo tretjino sirove omake ter na vrh položite zadnjo plast testa za lazanje, ki ga potresite s parmezanom. 

 

5) Zelenjavno lazanjo pecite v pečici približno 35 do 40 minut, da se sir stopi in skorja lepo zapeče. 


Recept za zelenjavno lazanjo smo si sposodili v veliki kuharici za male mojstre Kuhati znam! Annabel Karmel, ki je izšla pri Mladinski knjigi in vsebuje praktične nasvete za otroke, kako se naučiti sekljati, mešati, stepati in gnesti ter osnovne recepte za jedi za vso družino.

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.